Четвер, 25 Квітня, 2024

Будинок товариства «Ромашка» в Полтаві

Дана пам’ятка архітектури є історією Полтавщини. Будинок в стилі модерн розташовується на вулиці Пушкіна, 16, його побудували у 1901 році. Детальніше про пам’ятку, її історію розповість Полтава Майбутнього.

Особливості пам’ятки архітектури

Будинок побудований, як зазначалося трішки вище, в 1901 році за проектом Олександра Ширшова. Дана будівля двоповерхова, мурована, розміщується на розі теперішньої вулиці Гагаріна та Пушкіна. Таке розміщення визначило трикутну форму плану.

Будинок товариство «Ромашка» вміщував в собі на 1 поверсі аптеку, а на 2 поверсі кабінети. Благодійне медичне товариство займалося боротьбою з туберкульозними захворюваннями на Полтавщині. Навіть було засновано незабаром дослідницький протитуберкульозний центр.

В роки війни приміщення було сильно пошкоджено, але у 1954 році відбулася відбудова для обласної контори книготоргу.

Особняк доктора Б. О. Гуревича

Розміщується по вулиці Пушкіна, 14/35, недалеко від попередньої пам’ятки. В проектуванні подібних будинків – особняків приймав участь архітектор П. Клейн. Приміщення було двоповерховим, прямокутним, повністю відповідало заданим потребам. Нагадаємо, будівля призначалася для жіночого хірургічного лікувального закладу, для гістологічної лабораторії.

На першому поверсі можна було побачити приміщення з кабінетами коридорного типу, на другому поверсі розташовувалися покої власника. По центральній частині спроектовані парадні сходи, а з лівого крила приміщення можна було побачити чорні сходи. Остання конструкція поєднувала поверхи між собою, вела в підвал-котельню. Висота приміщень досягала 3,65 метри.

Будинок виконаний в стилі модерн. Після того, як Полтаву звільнили від німецьких окупантів, в особняку розміщувався виконком міської Ради. В справжній час тут знаходиться дитяча музична школа.

Дохідний будинок Браславського

Розміщується по вулиці Пушкіна, 27. В великому будинку, котрий також розміщувався поряд з будинком товариства «Ромашка» знаходився великий дохідний будинок. Окрім мебльованих кімнат, власник Браславський здавав приміщення під казино. Кімнати власник відвів під єврейсько-російську бібліотеку, досить багату на книги та журнали (колекція перевищувала 8 тисяч екземплярів). В бібліотеку відвідувачі мали змогу війти з двору.

Раніше на першому поверсі знаходився продуктовий магазин «Дружба», а раніше купець Ізраїлевич орендував приміщення, котре використав під залізну лавку. Зі сторони двору знаходилася майстерня по виготовленню чорнил. Цікавим є той факт, що якість продукції була настільки високою, що власник відправляв продукцію за межі України.

Полтава має багату історію, відповідно, і чимало пам’яток архітектури, котрі мають значну цінність. Близько 500 пам’яток культури та історії перебуває на державному обліку міста. Цікаво, що лише 30 з них отримали статус національного значення, а 219 – місцевого. Деякі пам’ятки дісталися у спадок від СРСР, тому їх зняли з обліку у відповідності до Закону про декомунізацію.

Будинок товариства «Ромашка» в Полтаві

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.