Неділя, 27 Жовтня, 2024

Модернізація централізованого теплопостачання в Полтаві

Досить важливим напрямком розвитку країни є впровадження інновацій. Тому визначено орієнтир, направлений на модернізацію централізованого теплопостачання. На даний напрямок в Україні виділять 5 мільйонів євро. Екологічні проекти буде фінансувати Північна екологічна фінансова корпорація (в рамках програми «Швеція-Україна»). Приємно, що Полтава потрапила до переліку міст, котрі беруть участь в програмі. Детальніше про події, інновації в даному напрямку, розповість Полтава Майбутнього.

Особливості програми

Програма, за словами радника компанії Олександра Капустинського, базується на досвіді «DemoUkrainaDN». Вже 7 з 20 невеликих проектів в даному напрямку вдалося цілком успішно реалізувати. Метою їх впровадження є бажання та можливість стати більш потужним механізмом для реалізації сучасних ідей в плані модернізації теплопостачання.

Пріоритетом є фінансова підтримка міст, котрі переходять, або вже перейшли на альтернативні та відновлювальні джерела енергії. Саме тому в Україні виділено 5 мільйонів євро на розвиток подібних ініціатив, вони мають зробити суттєвий позитивний вплив на міста.

В рамках програми приймають участь міста, подіють заявки. Планується впровадити чотири проекти, скоротивши тим самим викиди вуглекислого газу. Заходи по модернізації централізованого теплопостачання сприятиме зниженню екологічного впливу, забезпечить населення теплом.

Нагадаємо, українці поступово відмовляються від дорогого централізованого теплопостачання через втрату тепла (втрати складають близько 20%).

Реалізація проекту в Полтаві

Полтава стала одним з тих міст, котрі приймуть участь у програмі, наше місто було рекомендовано для розробки техніко- економічного обґрунтування. Відомо, що в Полтаві закриті свердловини, а їх в свою чергу можна використати при централізованому теплопостачанні.

Представник шведської компанії поділився перспективами подальшої співпраці. За його словами, Швеція планує підтримати Україну в прагнення до модернізації систем теплопостачання. Саме тому програма «Швеція-Україна» обирає декілька міст, на їх прикладі показує, як це можна зробити. Мова йде про покращення та розвиток енергоефективності центрального теплопостачання.

Шведи, наприклад, спромоглися використовувати скидне тепло хімічної індустрії для опалення житла. Вони тим самим зменшили викиди в повітря вуглекислого газу на 82%, майже повністю відмовилися від використання викопних палив. Це досить мотивуючий приклад, чудово, що Полтаву обрали серед інших міст.

Фахівці наголошують на тому, що українська централізована система теплопостачання здатна використовувати весь спектр альтернативних, відновлювальних джерел енергії. Мова йде про такі інноваційні рішення, як використання промислового скидного тепла, енергію зі спаленого сміття. Актуальним є питання використання біопалива.

Якщо підсумувати, то головною метою подібної співпраці є збереження централізованого теплопостачання в Україні. Воно має бути енергоефективним, ціллю є надання якісних послуг користувачам за доступними цінами. Наша країна повільно, але впевнено рухається в даному напрямку.

Модернізація централізованого теплопостачання в Полтаві

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.