Четвер, 25 Квітня, 2024

Будинок Земської бібліотеки в Полтаві

Будинок розташований за адресою вулиця Пушкіна 18/24. В 1901 році в Полтаві спорудили будівлю, котра наразі служить Державним архівом Полтавської області. Детальніше про пам’ятку архітектури, її історію розповість Полтава Майбутнього.

Історія споруди

Її побудували в 1901 році, проект склав архітектор О. Зінов’єв. Будинок спорудили в стилі модерн, він служив приміщенням для земської бібліотеки, громадського книжкового складу. Будинок мурований, має два поверхи, у плані Г-подібну форму, розміщується на розі сучасних вулиць Пушкіна та Гоголя.

Відомо, що в 1943 році пам’ятку було зруйновано, але вже в 1954 році відбулася відбудова. Портик було розібрано зі сторони вулиці Гоголя, після чого змінено форму купола.

Сучасний стан

Після відбудови споруда з 1959 року служить в якості Державного архіву Полтавської області. Відомо, що архіви здавна існували на Полтавщині, єдине, відомостей до нашого часу не залишилося. Нагадаємо, першим архівну систему міста Полтави описав Павловський Іван Францович. Це досить відомий історик, архівознавець, котрий описав найбільш цінні для Полтавської губернії архіви.

Туристично-історичний проект

В Полтаві почали втілювати проект під назвою «Крокуй. Полтава». В рамках туристично-історичного проекту в місті встановлено 22 інформаційні дошки з назвами та короткими історичними відомостями щодо історичних місць та будівель. Входить в даний перелік і будинок Земської бібліотеки Полтавщини.

Це свого роду історична екскурсія, презентація в контексті цього міні-туристичної мапи. На ній встановлені інформаційні таблички, промальовані відповідним чином будівлі. 21-шим в списку є будинок земської бібліотеки та музею, теперішній Державний архів Полтавської області, вулиця Пушкіна, 18/24, корпус 1.

Цікаво, що таблички виготовили з акрилу, вони мають білий фон. За допомогою ультрафіолетового друку були нанесені зображення та текст на них. Дощечки самі по собі напівпрозорі, завдяки цьому їх досить просто інтегрувати у фасади будівель. Вони мають природній зовнішній вигляд, чудово вписуються в колорит. Тим не менш, туристи та містяни, гості Полтави матимуть змогу прочитати та ознайомитися більш детально з кожною історичною пам’яткою міста. Супроводжувальний текст написаний на українській та англійській мові.

Ініціатори проекту

Перший етап проекту – встановлення дощечок. Саме такими даними ділиться один з організаторів проекту Вадим Ямщиков.

Наступні етапи полягають у встановленні наступних 20 дощечок, створенні місцевого сайту «Крокуй. Полтава». На сайті міститиметься, за попередніми даними мапа, опис місць та будівель і у відповідності до даної інформації посилання. Користувачі сайту мають змогу оцінити 3Д-моделі будівель.

Серед актуальних ідей – створення спеціалізованих пунктів, де будуть продаватися відповідні туристичні карти. Під час створення та прокладання маршрутів, користувачі матимуть змогу купити таку карту та скористатися нею.

Проект, якщо оцінювати в цілому, орієнтований на мешканців міста. Наступною орієнтованою аудиторією є туристи, саме тому вся інформація окрім української мови дублюється англійською мовою.

Чимало пам’яток архітектури є в нашому місті. Полтава дійсно має багату історію, котрою ділиться з охочими та небайдужими містянами. Подібні туристично-історичні проекти лише сприятимуть усвідомленню багатої історичної спадщини міста.

Будинок Земської бібліотеки в Полтаві

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.