Четвер, 28 Березня, 2024

Велика синагога в Полтаві

Полтавці мають змогу споглядати за двоповерховою мурованою будівлею, котру збудували в 1856 році. В ній гармонічно поєдналися класицизм, неокласицизм, модерністський характер. По фотографіям видно втрачену споруду «Велику хоральну синагогу». Детальніше про пам’ятку архітектури розповість Полтава Майбутнього.

Будівництво

В період відкриття великої Іллінської ярмарки розпочалося масштабне будівництво споруди. Убранство дивує своєю величчю та багатством, адже неозброєним оком видно оздоблені золотом та різьбою муровані сходи. Варто відмітити також те, що ціна священних тор складає майже половину ціни всієї будівлі.

Лаконічні фасади, присутні арочні вікна, а площини стін прорізані прямокутниками. Великий купол сферичної форми розташовується в центральному молитовному залі.

Історія євреїв

Варто відмітити, що єврейське населення в Полтаві складало 20% від загального. Якщо порівнювати з даними сьогодення, то кількість євреїв становить 1-1,5%. З величною будівлею синагоги пов’язують ім’я Давида Молдавського, котрий на той час був гласним міської думи. Відомо, що діяч не тільки створив більше 300 – 1000 робочих місць в Полтаві, але й чимало коштів вклав у відбудування синагоги.

Майбутній президент Ізраїлю Іцхак Бен-Цві жив на той момент у Полтаві, він також відвідував величну споруду на початку минулого століття. В чоловіче відділення могли поміститися близько 1000 людей, виступали єврейські співаки – кантори.

Відомо, що Полтавська синагога поповнювала список десяти найбільших та найкрасивіших синагіг на території межі осілості Російської імперії. За цим адміністративним кордоном євреям не дозволялося оселятися. Їх життя та сповідування віри (юдаїзм) дозволявся на території сучасної Білорусії, країн Прибалтики, Молдови, Польщі та України.

Історія пам’ятки архітектури

Знаходилася споруда за адресою вулиця Гоголя, 10. По обидві сторони розташовувалися два будинки. Перша споруда належала синагозі бідних євреїв, а в іншому розміщувалося училище Талмуд-тори. В 1911 році споруду спалили, але згодом полтавчани приклали максимум зусиль для відбудування. Цікавим є той факт, що попіл згорілих 46 свитків Тори поховали в 25 ящиках на єврейському кладовищі. За словами очевидців, всі євреї оплакували таку втрату.

Дореволюційні історики змогли дати відносну оцінку свиткам Тори, котрі згоріли. За попередніми даними, їх ціна досягала 20 тисяч рублів. Причому в яку суму обійшлося відновлення полтавської пам’ятки архітектури, даних немає. Першопочаткова вартість досягала 40 тисяч рублів.

Велика синагога в місті Полтава функціонувала включно до 1934 року. Після того, як приміщення закрили, його переобладнали під робітничий клуб. Трохи пізніше раніше велична будівля стала Будинком культури профкомів. Наразі полтавчани бачать і добре знають приміщення, як обласну філармонію. Сучасне покоління може споглядати на полтавську обласну філармонію, котра набула обласного значення.

Історія Великої синагоги велична та багата на події. Це одне із самих величних культових споруд 1856 року.

Велика синагога в Полтаві

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.