П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Будинок Полтавського віце-губернатора

Своїм унікальним колоритом характеризується Полтава – місто, котре знаходиться в самому серці України. Не кожне місто може похвастатися такою колоритністю через оригінальне архітектурне рішення. Це досить цікаве місце, наповнене визначними пам’ятками. Одним з них є будинок Полтавського віце-губернатора. Детальніше про історію створення та подальшу долю пам’ятки архітектури розповість Полтава Майбутнього.

Історія пам’ятки

Це досить відома історична пам’ятка архітектури, котра розташовується в нашому місті. Знаходиться будинок Полтавського віце-губернатора у північному секторі Круглої площі за адресою вулиця Соборності, 40. Роками його побудови є 1808 – 1811.

Стиль будівлі – класицизм, проект створив Адріян Захаров, доопрацюванням проекту зайнявся губернський архітектор Михайло Амвросимов. Окрім служб віце-губернатора в даному будинку розміщалася губернська креслярня. Споруди у другій половині 19 століття були передані Полтавському кадетському корпусу. Цікаво, що флігелі та служби були розібрані.

Можна побачити мурований, збудований в три поверхи, прямокутний в плані центральний будинок. Серед споруд ансамблю Круглої площі – це єдина будівля.

В 1943 році будинок згорів, але вже через 13 років його відбудували. Зайнявся проектом архітектор М. Набойченко, пристосувавши будинок Полтавського віце-губернатора під житловий будинок.

Будинок Полтавського генерал-губернатора

Це ще одна історична пам’ятка архітектури та мистецтва, котра знаходиться зовсім поряд, за адресою вулиця Соборності, 37. Будинок побудований також в стилі класицизму. Проектом зайнявся, як і в попередньому випадку, Адріян Захаров. В 1840-х роках будинок було перебудовано, використано проект архітектора Рибіна. Перебудова виглядала наступним чином.

  1. Парадний вхід влаштовано на головному фасаді.
  2. Добудовано дворові ризаліти.

Це мурована, П-подібна будівля, котра складається з трьох поверхів. Якщо порівнювати з трьома будинками губернаторів, дана пам’ятка є найбільшою серед них. Це досить важливий елемент ансамблю площі, найбільш довершена пам’ятка зрілого класицизму в Україні. Відомо, що до 1856 року у будинку містилася канцелярія генерал-губернаторів.

Історія будівлі наступна. У 1917 році в будинку відбувся 1-й губернський з’їзд Рад, а вже в 1920-х роках розміщувався дитячий технікум імені В. І. Леніна. Наступним етапом використання будівлі стали 1930-ті роки, адже будинок став школою міліції.

В 1943 році будинок Полтавського генерал-губернатора був зруйнований, а вже в 1959-1960-х роках відбулося відбудування з переплануванням. Проектом зайнявся архітектор В. А. Пасічний. Наразі у будинку функціонує Полтавська обласна Рада профспілок.

Місцеві жителі, туристи мають змогу прогулятися Полтавою та насолодитися її багатою історією. Навіть якщо часу на візит в старовинне місто катастрофічно не вистачає, варто оцінити найбільш поширені пам’ятки. Прогулянка по місту буде наповненою, цікавою, у вас є можливість переконатися в цьому самостійно.

Будинок Полтавського віце-губернатора

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.