П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Покинуті заводи Полтави. Що далі?

Днями в КО «Інститут розвитку міста» пройшла зустріч чиновників і архітекторів з директорами полтавських промислових підприємств, повідомляє «Полтава. Future».

Справа в тому, що в Полтаві багато занедбаних фабрик і заводів (або їх корпусів). Для того щоб в цьому переконається не потрібно їхати на околиці міста, досить сісти в кільцевий автобус або тролейбус. Проїхавши «по кільцю» можна побачити не одну «монументальну» будівлю, що символізує колишню промислову міць. Тому зустрічі дали назву «Нове життя промислових територій Полтави». Мета проведення круглого столу – ознайомити його учасників з можливостями того, у що можна перетворити занедбані промислові території.

За часів СРСР в Полтаві працювало близько сотні промислових підприємств з них три десятка великих. Зараз на більшості з них працюють невеликі виробництва. Дрібні і середні приміщення здаються орендарям, а великі виробничі та адміністративні корпуси зяють чорними очницями вибитих вікон.

І це не проблема Полтави або України. Багато міст в різних країнах стикаються з подібною проблемою. Тому що великим підприємствам при оновленні виробництва простіше і дешевше побудувати новий корпус, ніж переобладнати старий. А якщо який-небудь завод збанкрутував, так і взагалі власникам немає резону з ним щось робити, а продати практично неможливо.

Виникає питання: що робити з такими «індустріальними пустелями», особливо якщо вони розташовані в центральній частині міста? Наприклад, в Полтаві території промислових підприємств займають близько 20% території міста!

Першими проблему почали вирішувати в Європі, а потім вже їх досвідом перейнявся весь світ. В архітектурі навіть стали використовувати такий термін як ревіталізація (повернення до життя, відновлення). Тенденція така: нові виробництва виносяться далеко за межі населених пунктів, а старі, занедбані виробництва не відновлюють, в них «вдихають життя» шляхом реконструкції. З кинутих заводів роблять рекреаційні зони, місця проведення фестивалів, виставок, концертів, культурно-розважальні центри…

Полтава теж має досвід використання занедбаних промислових об’єктів:

  • Торгово-розважальний центр «Екватор», створений на площах заводу «Полтавамаш»;
  • Торгово-розважальний центр «Київ», побудований на місці старих цехів Полтавського турбомеханічного заводу;
  • Меблевий квартал «Мегаполіс», що розташувався на місці будівельної контори.

Всі ці сучасні центри, що розташувалися на центральних вулицях Полтави, прикрасили місто, перетворивши промислові руїни в найбільш відвідувані полтавчанами місця.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.