Субота, 27 Липня, 2024

Полтава переймає німецький досвід

24 січня 2019 року в Полтаві пройшов круглий стіл на тему «Нове життя промислових територій Полтава», повідомляє «Полтава. Future».

Круглий стіл пройшов в Комунальній організації «Інститут розвитку міста» (Небесної Сотні, 1/23). Основне завдання минулої зустрічі – познайомитися з досвідом Німеччини (і українськими напрацюваннями) в реорганізації територій на яких розташовуються промислові об’єкти, що вимагають реорганізації.

Зустріч почалася з ознайомлення учасників з концепцією «Інтегрованого розвитку міста «Полтава 2030». До речі, Полтава – перше місто в Україні, яке прийняло таку концепцію.

Відповідно до прийнятої концепції до 2030 року Полтава повинна стати екологічним стандартом України, містом дружнім для гостей і дуже зручним і затишним для жителів. При цьому планується, що місто матиме розвинену економіку, інтегровану в загальноукраїнську та загальноєвропейську економічні системи. З цією концепцією учасників круглого столу ознайомила Ірина Брижань – керівник полтавського офісу проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні».

Далі на зустрічі були проведені виступи-дискусії:

  • На тему «Здійснення проекту реорганізації землі» зробив доповідь з подальшим обговоренням наставник проекту з німеччини Матіас Ельгер;
  • На тему «Ревіталізація* індустріальних зон в межах міста: досвід Харкова і перспективи для Полтави» виступив Олександр Удовиченко – представник НДІ «Харківський ПромбудНДІпроект»;
  • На тему «Промислові території Полтави: можливості та перспективи» виступили представники: ПП «Урбаністика» Олександр Печененко і концерну «Нікмас» Галина Барабаш;
  • На тему «Нові бачення промислових територій міста Полтави, які не використовуються» виступив представники ПНТУ Олександр Обідний і Андрій Конюк.

Яка ж суть обговорення теми «Нове життя промислових територій Полтава»? Справа в тому, що в спадок від економіки СРСР, Полтаві, як втім, і іншим містам України дісталися безліч промислових об’єктів, для яких на даний час не знаходиться застосування. Вони поступово руйнуються, представляючи техногенну небезпеку і створюючи негативний образ місту. Такі об’єкти, використовуючи сучасні технології і мінімальні фінансові вкладення необхідно перетворити і використовувати на благо територіальної громади Полтави.

У Німеччині напрацьований величезний досвід по ревіталізації об’єктів, зокрема тих, що залишилися на території колишньої НДР після краху «Берлінської стіни».

* Ревіталізація – сучасна технологія відновлення і омолодження, що дозволяє загальмувати старіння і поліпшити стан об’єкта ревіталізації.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.