П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Доля «зеленої енергетики» в Полтаві

«Зелена енергетика» вже давно перетворилася на успішний бізнес, кожний при бажанні має змогу стати його частиною. Досить актуальною є ситуація, коли виробляти енергію набагато вигідніше, ніж займатися сільським господарством. Чимало підприємців стали успішними в даній сфері. Детальніше про розвиток «зеленої енергетики» в нашому місті, розповість Полтава Майбутнього.

Конфлікт поколінь

Нажаль, однією з причин негативного відношення до поняття «зелена енергетика» відносять опір старої генерації. Тобто важко примиритися з переходом до нових, чистих та конкурентоспроможних технологій. Окрім екологічної сторони питання, варто відмітити й економічні перспективи.

Дійсно, собівартість нових проектів відновлювальної енергетики вже на порядок нижча, ніж проекти запуску нових вугільних, чи автономних станцій. Інтернет-ресурси пропонують «погратися» в калькулятор собівартості енергетичних проектів. В ньому кожен має змогу отримати дані стосовно вартості капіталу, податку на викиди, тривалість проекту та капітальні, операційні витрати. Собівартість кожного року змінюється, це поняття досить динамічне, тому варто це враховувати.

«Зелена енергетика» в Полтаві

На Полтавщині зареєстровано близько 65 приватних сонячних електростанцій, потужністю від 10 до 30 кВт. Одним з таких приватних власників є Олександр Андрусенко. Його сім’я родом з Сімферополя, свої панелі вивозити їм не дозволили, тому їх електростанція залишилася в рідному місті.

Чоловік ділиться досвідом, розповідаючи про поступову побудову автономної станції, котра почала забезпечувати потреби будинку. Спочатку це був бізнес-план, після цього інвестиція в «світле» майбутнє. В дворі чоловіка встановлений високий металічний каркас, а на ньому розташовані 54 сонячні панелі в три ряди. Біля забору прикріплений інвертор, котрий показує, скільки кіловат в годину виробляє станція на даний момент. По отриманим даним власник має змогу відслідковувати, скільки дерев він зі своєю сім’єю спромігся зберегти, поки підключений до «зеленого тарифу». За півроку, наприклад, вдалося зекономити близько 10 тисяч гривень.

Досвід чоловіка показує, що це вигідно. Адже в літні місяці він отримує прибуток від продажу електроенергії, а отримані кошти вкладає в розвиток справи. Взимку електроенергії не вистачає на продаж, тому довелося докупити обладнання. На електроенергії в будинку Олександра функціонує майже все. Воду сім’я гріє за допомогою бойлера, будинок отоплюють двома тепловими насосами. Чоловік допоміг вже 8 полтавчанам запустити свої приватні сонячні електростанції. І це тільки початок.

Досвід сусідніх країн

Відомо, що наразі більше 170 країн запланували використання відновлюваних джерел енергії. 150 з них активно впроваджують політику стимулювання інвестицій в чисту енергію. Лідерами в даній сфері є Китай, Кенія, Данія, Індія та Ісландія. Приємно, що Україна вже стала на цей шлях, впевнено прямує по ньому.

Світовий досвід показує, що зелені технології впевнено рухаються у напрямку світового енергетичного міксу, це лише питання часу. Для України необхідний час, професійне управління енергетичним сектором.

Доля «зеленої енергетики» в Полтаві

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.