Субота, 20 Квітня, 2024

Телемедицина. Полтавщина в авангарді

Полтавська область в першій п’ятірці областей щодо впровадження в сільській місцевості телемедицини, яка є найбільш швидкозростаючою галуззю медицини в світі, повідомляє «Полтава. Future».

Що ж таке телемедицина? Це надання медичних послуг там, де відстань від пацієнта до лікаря має критичне значення (в місцевостях, де неможливо швидко доставити хвору людину до лікаря або де лікар не може швидко потрапити до хворого). При цьому медичні послуги надаються за допомогою сучасних телекомунікацій та комп’ютерної техніки.

Подібну ситуацію можна змоделювати зараз, коли Україну засипає снігом, і часто з багатьох сіл неможливо виїхати або заїхати в них.

І хоча термін «телемедицина» має широке значення (охоплює широке коло медичних дій, аж до проведення складних операцій при дистанційному консультуванні фахівцями високого рівня), все ж на першому етапі впровадження телемедицини в Україні, велике значення приділяється початковому дистанційному консультуванню хворого (його родичів) лікарями, при неможливості очного огляду в медичній установі.

За програмою «Доступна медицина» на Полтавщині планується будівництво 27 амбулаторій, причому на будівництві 21 з них вже активно ведуться роботи і в 2019 році кілька амбулаторій запрацюють повноцінно.

Всього в Україні в 2018 році розпочато будівництво 517 нових амбулаторій, які будуть оснащені сучасним обладнанням, що дасть можливість жителям сіл не їхати в районні або обласні поліклініки, а отримати якісну медичну допомогу практично за місцем проживання.

Мережа амбулаторій розрахована таким чином, щоб до найближчої амбулаторії відстань не перевищувала 7 кілометрів по дорозі з твердим покриттям. Основними напрямками телемедицини будуть кардіологія, пульмонологія, ендокринологія і дерматологія, що дасть можливість значно знизити важкі ускладнення захворювань і смертність.

Пілотний проект з впровадження телемедицини починається в п’яти областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській та Харківській. В результаті впровадження телемедицини пацієнтам не потрібно буде їздити і марно витрачати час на вистоювання в чергах. Тепер сімейний доктор буде диспетчером, який вирішує, в яке лікувальний заклад і до якого лікаря направити пацієнта.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.