П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Телемедицина: На Полтавщині тестують технології майбутнього

У лютому 2019 МОЗ запустило пілотний проект з впровадження телемедицини. Для цього обрали сільські амбулаторії з 5 областей: Кіровоградської, Вінницької, Дніпропетровської, Харківської та Полтавської. Полтавщину представляв Гадяцький район, який був відмічений за високі результати на всеукраїнському рівні. Детальніше про результати роботи перших трьох місяців пілотного проекту розповість Poltava-future.com.ua.

Телемедицина – це напрямок у медичному консультуванні, де за допомогою он-лайн консультацій через скайп або через офлайн – обмін повідомленнями, лікарі допомагають один одному. Ця взаємодія включає консультування, діагностування та роботу з важкими або “сумнівними” історіями хвороб. Найбільше користь від телемедицини для віддалених сільських амбулаторій, де відсутня можливість отримати консультацію з фахівцем напряму.

19 січня 2019 року Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко презентував дорожню карту з впровадження телемедицини в Україні. Розробку і запуск проекта підтримали Уряд Канади та Світовий банк. Представники влади оголосили, що мета проекту, надати жителям сільської місцевості вільний доступ до кращих обласних спеціалістів. Це дасть змогу зменшити кількість хвороб та ускладнень та проводити вчасні повторні обстеження після перенесених хвороб. Увесь цей комплекс, разом з будівництвом нових амбулаторій та закупівлею обладнання, покликаний зменшити смертність від хвороб та головне, подовжити тривалість життя українців.

Перша хвиля охопила 127 амбулаторій та інших медичних закладів Полтавщини. Лікарів з Гадяча консультували колеги з обласної лікарні ім. М.В. Скліфасовського, обласних шкірно-неврологічного та кардіологічного диспансерів. В першу чергу телемедицина направлена на лікування хвороб: дерматологічних, ендокринологічних, серцево-судинної системи, органів дихання та цукрового діабету. За три місяці полтавські пульмонологи провели 28 онлайн консультацій у Скайпі, лікарі ендокринологи 18 та дерматологи 15.

На державному рівні створена експертна група, яка у регіонах навчає лікарів-консультантів користуватися засобами телемедицини. Вони у свою чергу можуть звертатися зо допомогою до команди національних експертів. Представники управління МОЗ запевняють, що уся додаткова робота лікарів буде оплачувана.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.