Субота, 20 Квітня, 2024

Альтернативна енергія з Макухівки

Назва села Макухівки під Полтавою вже давно стало прозивним. Справа в тому, що в Макухівці розташовується міський полігон твердих побутових відходів, а висловлюючись простою мовою – міське звалище, яка давним-давно переповнене. Жителі Макухівки вже більше 20 років вимагають закрити переповнений полігон, повідомляє «Полтава майбутнього».

Через те що звалище переповнене, в товщі сміття йдуть хімічні процеси, що регулярно приводять до спалахів. Кожен раз на гасіння йде по кілька діб, а їдкий дим не дає дихати всім навколишнім селам.

Крім того з дощовою водою інфільтрати потрапляють у водоносні шари (пити воду з колодязів в Макухівці не можна) і в річку Коломак, на березі якої знаходиться звалище. З Коломака вода забруднена важкими металами потрапляє по ланцюжку: спочатку в річку Ворсклу, потім в Дніпро і потім в Чорне море.

На законодавчому рівні було встановлено, що вже з початку 2018 року заборонено захоронення твердих побутових відходів без попередньої переробки на всій території України. Попередня обробка сміття передбачає його роздільне збирання і сортування. Але неозброєним оком видно, що цього не робиться.

У Полтаві на обласному рівні розробили Комплексну програму по обороту твердих побутових відходів, на яку планується витратити майже мільярд гривень.

Програма передбачає вирішення проблеми з утилізацією відходів шляхом укладення консорціумів між державними органами і комерційними компаніями, а так само територіальними громадами.

Яскравим прикладом такої взаємодії може служити запуск електрогенераторної установки на полтавському полігоні ТПВ.

У Макухівці запустили електростанцію, оснащену системою для збору та утилізації біогазу, який виробляється в результаті розкладання сміття. Міська влада Полтави уклали угоду з компанією «Clear energy Kremenchuk», яка змонтувала енергетичну установку і є її оператором.

Потужність електростанції 600 кВт. За рік електростанція, працюючи на звалищному газі зможе заощадити 2 мільйони кубометрів природного газу і забезпечити частину полтавського регіону електроенергією виробленої з альтернативних джерел енергії.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.