Четвер, 25 Квітня, 2024

Мала гідроенергетика Полтавщини. Реалії та перспективи

Спорудження малих гідроелектростанцій – один із способів отримання «чистої» електроенергії. Малі ГЕС використовуються в 150 країнах світу. Причому в багатьох регіонах (Північна Америка, Західна Європа, Північна Європа) енергетичний потенціал малих річок вже використовується на 85-95%. Яскравим прикладом у розвитку цього сектора енергетики є Китай, де електроенергію виробляють понад 80 тисяч малих гідроелектростанцій. У деяких країнах електроенергія, що виробляється МГЕС, досягає 10-15% від загального її виробництва, розповідає «Полтава майбутнього»

Україна має великий потенціал для розвитку малої гідроенергетики, так як на її території несуть свої води більше 63 тисяч малих річок, які могли б віддавати свою енергію. Але цей енергетичний потенціал практично не використовується. І це сумно. Адже зараз на Україні працює 102 малих електростанції, в той час як в 60-ті роки минулого століття їх було 1600 (в 16 разів більше)!

Українські вчені вирахували, що якщо досягти рівня використання, такого, наприклад як в скандинавських країнах, Україна могла б на рік економити близько 3 млн. т. умовного палива. І це без шкоди екології і туризму!

Сьогодні мала енергетика генерує менше 7% загального виробництва електроенергії, причому на малу гідроенергетику припадає лише 2%.

На Полтавщині (якщо виключити Дніпро) 1771 мала річка і 8 середніх (Псел, Ворскла, Сула, Хорол, Удай, Оріль, Оржиця та Мерла), які легко можна було б використовувати в цілях малої енергетики.

У той же час на вісім середніх річок припадає лише п’ять малих гідроелектростанцій:

Шишацька ГЕС, Сухорабівська ГЕС і Остапьевская ГЕС на річці Псел а також Опішнянська ГЕС і Кунцівська ГЕС на річці Ворскла. Всі ці електростанції були побудовані в період з 1953 по 1958 рік, і їх загальна потужність складає всього 1700 кВт.

Потенціал для розвитку малої гідроенергетики величезний – і це добре. Але він взагалі не використовується – і це погано.

Але є і перша ластівка, яка принесла добру звістку. У 2018 році на річці Ворскла почалося будівництво МГЕС «Нижні Млини», поблизу від однойменного села в 5 км. від Полтави. Завершити будівництво планується до кінця 2019 року. Потужність нової гідроелектростанції складе 350 кВт.

ГЕС Нижні Млини

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.