Субота, 11 Травня, 2024

На вихідних полтавці будуть переходити на літній час

У неділю 31 березня вся Україна переходить на літній час. В цей день о 3:00 годинники переводяться на одну годину вперед. Перехід на літній час буде здійснювати на всій території країни крім деяких тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької області та Криму.

Що це означає, та для чого взагалі відбуваються такі зміни у часі дізнався poltava-future.

Переведення годинників на одну годину вперед означає, що українці будуть мати менше часу на сон. Дехто із вчених зазначає, що при переведенні годинників збиваються біологічні ритми, а це у свою чергу вельми шкідливо для людського здоров’я. Наскільки це твердження відповідає дійсності — не відомо, але зрозуміло, що витрачати менше часу на сон не корисно.

Жителі України почали переводити годинники на зимовий і літній час з 1981 року. Зараз у Європі, з більш ніж 70 країн, тільки Білорусь, Ісландія та Росія не переходять на зимовий та літній час. Цікаво, що про переведення годинників у вперше згадав у своїх працях Бенджамін Франклін (один із засновників США). У свою чергу, переходу на літній час ми завдячуємо англійцю Вільяму Велету, який анонсував та підтримував цю ідею в парламенті. Валет пояснював, що завдяки переведенню годинника люди перестануть марнувати денне світло.

В сучасності переведення годинників пов’язують з економією електроенергії через збільшення світлового дня. Але із запровадженням енергоощадних ламп і датчиків автоматичного керування освітленням, витрати електроенергії складають не основну частку видатків. На багато більше електроенергії споживають різні електроприлади, які є незалежними від освітленості. Стосовно відмови від переведення годинників, можна сказати про те, що сонячні батареї виробляють більше електроенергії у той час, коли збільшується час сонячної активності. Тому, при використанні альтернативної енергетики ефект від переведення годинників майже непомітний. Також нагадаємо, що більшість гаджетів комп’ютерів самостійно перейдуть на літній час. Змінювати налаштування годинника не потрібно. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.