Вівторок, 23 Квітня, 2024

Розумні камери спостереження: чого чекати полтавцям у недалекому майбутньому

У кінці квітня у Києві відбулася зустріч між представниками влади, управління поліції та керівництвом китайської телекомунікаційної корпорації Huawei. Зі слів начальника департаменту інфраструктури Полтавської ОДА Сергія Марчишенця, на зустрічі обговорювали можливість реалізації проектів з встановлення розумних камер в Україні. Більш за все учасників заходу зацікавила презентація китайців, яка продемонструвала можливості системи управління безпекою, на прикладі різних міст світу. Про подробиці розповість Poltava-future.com.ua.

Згідно з програмою по організації безпечного дорожнього руху, у 2019 році на Полтавщині вже запланована фіксація порушень швидкісного режиму, за допомогою камер. Додатково в уряді обговорюють питання, створення єдиної системи відеонагляду. Вона повинна об‘єднати спеціальні камери для фіксації порушень на дорогах і трасах, камери, що встановлені у рамках міських програм, таких як «Безпечне місто» у Києві, а також приватні камери магазинів або заправок. Відео трафік від такої розгалуженої системи допоможе шукати злочинців, контролювати правила дорожнього руху, керувати світлофорами та координувати дії різних служб.

В кінці лютого керівництво управління поліції звернулося до департаменту інфраструктури ОДА, з питанням створення у Полтавській області єдиного центру відеонагляду. Тож наразі проходять заходи із збору інформації про кількість та місця розташування камер, їх технічні можливості та шукають способи об‘єднати їх у єдину систему. Першим кроком, планують реалізувати систему автоматичного контролю правопорушень. Передбачається, що камера фіксує порушення, за цією інформацією, за номером авто комп‘ютер ідентифікує власника та надсилає йому повідомлення, на телефон або у інтернет банкінг, із рахунком на сплату штрафу. Таким чином система працюватиме автоматично і втручання людини буде максимально обмежено.

У майбутньому, якщо уряд вирішить використовувати досвід китайців, та придбає систему у компанії Huawei, відеоспостереження отримає ще більші можливості. По-перше, фіксуватимуться не тільки швидкісні порушення, але й порушення правил перетину розмітки, проїзду світлофору та інші. Почне працювати сервіс з розшуку викрадених авто та сервіс, що допоможе фіксувати скупчення трафіку та запобігати утворенню «пробок» за допомогою керування світлофорами. Крім порушень на дорозі система зможе розпізнавати обличчя, що допоможе правоохоронцям шукати та затримувати злочинців. У випадку аварій та надзвичайних ситуацій система керуватиме взаємодією різних служб, що допоможе пришвидшити роботу з наслідками та врятувати людське життя.

Нагадаємо, що у Києві вже два роки працює пілотний проект – «Безпечне місто». Він об`єднує 6000 камер, виконує функції керування автомобільним трафіком та дозволяє спостерігати за роботою комунальних служб. У ньому реалізовані можливості розпізнавання автомобільних номерів та облич. Інформація від камер надходить для обробки у три ситуаційні центри, які взаємодіють із поліцією та СБУ. У майбутньому планують підключити взаємодію з іншими державними службами: пожежною, медичною, рятувальною, комунальною та дорожньою.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.