Субота, 20 Квітня, 2024

Щоб ваш улюблений вихованець не загубився

Звідки беруться безпритульні тварини

Дуже мало можна зустріти людей, які не люблять домашніх тварин. Особливо любов до них живлять діти. І якщо в давнину люди приручали тварин з чисто практичною метою (собака, щоб охороняти, кішка щоб ловити мишей …), то сьогодні собака або кішка в будинку – це в першу чергу улюблений вихованець про якого прийнято піклуватися і доглядати. Домашні вихованці приносять радість і дітям і дорослим, крім того тримати у себе в будинку породистих тварин сьогодні престижно, про що свідчать численні клініки, перукарні, бутіки одягу та аксесуарів для домашніх улюбленців, в яких ціни часто перевищують цінники в аналогічних закладах для людей, розповідає “Полтава”.

З іншого боку всі ми не з чуток знаємо про проблему бездомних тварин. Особливо гостро вона стоїть у великих містах. Щодня з екранів телевізорів можна почути про здичавілих тварин, які завдали каліцтва людям, про жорстоких догхантерів, які мучать і вбивають тварин. Та не потрібно дивитися телевізор, досить вийти на вулицю і у будь-якого смітника обов’язково зустрінете кошлатих, брудних і голодних братів наших менших.

Собаки і кішки – це основний контингент серед тварин – бомжів. Адже маленькому хом’яку або папужці і навіть великим крокодилу практично неможливо вижити в наших кліматичних умовах, залишившись без турботи людини. Ось і споглядаємо ми зграї бездомних собак і кішок, які відбившись від людини і маючи можливість знаходити їжу в містах, безконтрольно розмножуються.

Причин здичавіння домашніх тварин дві.

Перша, це коли господарі кидають своїх вихованців через неможливість їх утримувати (відсутність коштів, хвороба, переїзд на нове місце проживання, «награвся і кинув» або навіть смерть) і в таких випадках єдине що можуть навколишні – апелювати до совісті недбайливих господарів, на що мало надії.

Друга причина, це коли тварина загубилася або втекла, захоплена своїми нікому не відомими інстинктами. А ось в цьому випадку господарі щиро переживають через зникнення і витрачають багато часу, а то і засобів на пошуки. У місті, буквально на кожному третьому стовпі можна знайти оголошення, типу «Пропала собака «Джек», породи …, того хто знайшов просимо повернути за гарну винагороду», а в соціальних мережах за територіальним принципом діють відповідні групи з пошуку вихованців і господарів.

Як не втратити свого улюбленця

Щоб захистити себе від втрати домашнього вихованця досить виконувати нескладні правила.

По-перше, не потрібно випускати домашню тварину гуляти поодинці. Адже улюбленець може потрапити під машину, може бути вкрадений або стати жертвою нелюдів, а може банально загубитися.

По-друге, тварина повинна обов’язково мати «розпізнавальні знаки», мінімальний з яких – нашийник. Це стосується і котів і собак. Сама наявність нашийника вже вказує на те, що тварина не бездомна.

Комітетам ВР України вже другий рік «гуляє» законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження обліку домашніх і безпритульних тварин)». У законі пропонується ввести державну систему реєстрації та обліку домашніх і безпритульних тварин, для чого повинна бути створена електронна база даних. Передбачається, що при реєстрації домашніх тварин будуть видаватися жетони з QR-кодом, які завжди повинні бути прикріплені до нашийника. За кодом можна буде знайти власника тварини.

А поки закон не введений, а як у нас водиться може бути не введений ніколи, ніхто не заважає вам самостійно прикріпити до нашийника свого улюбленця жетон, наприклад з номером телефону або адресою. Головне, щоб жетон був міцно прикріплений і мав чіткі дані. До того ж жетон повинен бути такий, щоб інформація на ньому не розкисала від води і не стиралася.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.