Середа, 8 Травня, 2024

Як захистити свій смартфон

У сучасному інформаційному суспільстві різні мобільні гаджети сприймаються як неодмінний атрибут нашого повсякдення. Покупки в інтернет-магазинах, оплата комунальних платежів, придбання квитків на потяг чи літак, грошові перекази та просто перевірка залишку коштів на власних картах через мережу — все це ми звикли здійснювати навіть не задумуючись про безпеку і можливі наслідки дій злочинців.poltava-future розібралася, як захистити свої персональні дані та кошти, коли користуєтеся інтернет-банкінгом чи здійснюєте оплату у мережі.

Перш за все потрібно подбати про захищене з’єднання. Мається на увазі спосіб підключення до глобальної мережі, який є зашифрованим і майже унеможливлює перехват інформації зловмисниками. Одним із загальнодоступних способів під’єднання мобільних гаджетів до мережі є технологія Wi-Fi. Ця технологія може бути скомпроментована тільки у тому випадку, коли ми приєднуємося до загальнодоступної, не захищеної Wi-Fi мережі. Такі точки доступу знаходяться у різних публічних місцях. Кафе, ресторани, піцерії, бібліотеки з безкоштовним Wi-Fi – це місце ризику, де зловмисники можуть з легкістю перехопити вашу інформацію. При підключенні до таких мереж ні в якому разі не можна користуватися фінансовими додатками, здійснювати переказ коштів чи оплату послуг або товарів у мережі. Будь-яка конфіденційна інформація, яка передається через таке незахищене з’єднання може бути перехвачена та використана зловмисниками у власних цілях.

Також спокусою для хакерів може слугувати ваша домашня мережа Wi-Fi. Це відбувається через невірне, або не повне налаштування при встановленні Wi-Fi-роутера. Перша проблема криється у назві вашої мережі. У більшості випадків назва мережі збігається з назвою самого роутера. Це дає зловмисникам знання стосовно марки та моделі пристрою. Знаючи який саме пристрій у вас встановлено хакерам уже наперед відомо про всі недоліки та проблеми із безпекою саме вашого роутера. Завдяки цьому злодії отримують повний контроль над пристроєм і даними, які передаються за допомогою нього. Щоб не потрапити на цю вудку потрібно самостійно, або за допомогою професіонала перейменувати свою мережу. Також, для обслуговування та налаштування роутерів, передбачений доступ до самого пристрою за допомогою звичайного браузера. Пароль і логін для здійснення доступу до налаштувань роутера, загалом, стандартний. Невеликі варіації можуть бути у різних виробників. Ці логіни та паролі для обслуговування роутера також часто залишаються після встановлення роутера стандартними, що дає змогу хакерам отримати доступ налаштувань самого пристрою і змінити їх згідно із власними побажаннями. Вихід з цієї ситуації знову ж змінити стандартні налаштування на свої власні.

На завершення можна сказати, що найбільш захищеним бездротовим доступом до глобальної мережі є доступ через послуги оператора мобільного зв’язку. Перехопити такий сигнал майже неможливо і ваші персональні дані та кошти залишаються захищеними.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.