П’ятниця, 19 Квітня, 2024

На Полтавщині тестують валідатор

Відділення «ПриватБанку» міста Гадяч (районний центр Полтавської області) зробило місту подарунок – валідатор*, повідомляє «Полтава. Future».

По місту Гадяч курсує комунальний автобус «Еталон», в якому встановили транспортний валідатор (на вході в салон автобуса, біля водія). Цей пристрій дозволяє здійснити оплату за проїзд за безготівковим розрахунком – за допомогою пластикової банківської картки або смартфону. Поки пристрій працює в тестовому режимі, але городяни вже звикають до нового гаджету і розраховуються за проїзд банківськими картами.

До речі вже більше року назад запустили тестування безготівкової оплати за проїзд в громадському транспорті в іншому місті на Полтавщині. Так в Кременчуці в тролейбусах впроваджується оплата за допомогою QR-коду**. У салоні тролейбусів наклеєні стікери з нанесеними на них штрихкодами. Досить навести на такий стікер свій смартфон, програмний додаток в ньому розпізнає код, зв’язується з банком і проводиться оплата, про що приходить повідомлення, яке можна показати кондуктору (такий собі електронний квиток). Надалі планується удосконалити систему, щоб пасажири могли оплачувати проїзд за допомогою банківських карт.

Так що районні центри Полтавщини лідирують в частині впровадження безготівкового розрахунку при оплаті проїзду в громадському транспорті. У самій Полтаві поки що подібних експериментів не помічено. Проте, ще в січні 2018 року було анонсовано проект рішення Полтавського міськвиконкому «Про впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в міському пасажирському транспорті м Полтава». Автоматизована система передбачає розрахунок за проїзд у всіх видах міського транспорту за допомогою спеціальних електронних карток (ЕК).

 

* Валідатор – електронний пристрій для перевірки електронних документів, а так само пристрій для проведення електронних платежів або прийому банкнот.

** QR-код – матричний двомірний штрих-код, який зчитується електронно-оптичним пристроєм і застосовується для ідентифікації об’єктів, наприклад з метою оплати.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.